STUDIU. Cazurile de cancer diagnosticate la persoanele sub 50 ani sunt în continuă creștere

  • Oncologie



Cancerul este considerat o boală cu debut tardiv, de obicei la adulții cu vârsta de 50 de ani sau mai mult, însă datele recente sugerează că incidența acestuia a crescut marcat și la persoanele mai tinere. Numărul crescut de persoane tinere diagnosticate cu cancer este asociat cu creșterea incidenței obezității și cu modificările din mediu, cu expunere mai crescută la fum și compuși de ardere ai combustibilului, schimbări în programul de somn, dezechilibre ale microbiomului și expuneri la diverși compuși carcinogeni.

Într-un studiu publicat recent în JAMA Network Open, s-a ajuns la concluzia că incidența cancerului debutat precoce (vârsta sub 50 de ani) a crescut pe parcursul a 9 ani, în timp ce incidența în rândul persoanelor peste 50 de ani a scăzut. Pe perioada studiului, s-a constatat o creștere a cazurilor care afectează persoanele de sex feminin față de bărbați, din cauza creșterii incidenței cancerului mamar și cancerului uterin.

abonare

În anul 2019 cea mai mare incidență a patologiei oncologice diagnosticate cu debut precoce a fost observată în cancerul de sân, însă cancerele de la nivelul sistemului gastro-intestinal au avut cea mai rapidă creștere a ratei incidenței în rândul tinerilor, urmate de cele de la nivelul sistemului urinar, apoi de la nivelul sistemului reproducător feminin. În anul 2019, cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la nivelul sistemului digestiv au fost la nivelul colonului și/sau rectului, stomacului și pancreasului. În timpul perioadei studiului, ratele de incidență cu cea mai rapidă creștere au fost la cancerele apendiculare, de ducte biliare intrahepatice și pancreas.

cancer san tineri
Image by Freepik

Acest studiu de tip cohortă a analizat datele înregistrate la National Cancer Institute Surveillance, Epidemiology și End Results (SEER – un program în care se colectează date legate de incidența cancerului din populația generală din SUA) într-un interval cuprins între anii 2010-2019. Ratele incidenței au fost extrase în mod standardizat în funcție de vârstă și calculate la 100.000 de persoane. Au fost incluse 562.145 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, diagnosticate cu cancer pe parcursul celor 9 ani, iar analiza datelor acestora a durat din octombrie 2022 până în mai 2023.

Dintre cele 562.145 de persoane incluse în studiu, 351.120 au fost reprezentate de femei cu debut precoce al cancerului, iar rata incidenței cancerului standardizată în funcție de vârstă a crescut la ambele sexe, dar cu predilecție în populația de sex feminin comparativ cu bărbații.

Un alt studiu, publicat în BMJ Oncology, arată că în prezent, peste un milion de persoane sub vârsta de 50 de ani mor în fiecare an din cauza cancerului. Numărul persoanelor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer a crescut cu aproape 80% în ultimele trei decenii. Cazurile au crescut de la 1,82 milioane în 1990 la 3,26 milioane în 2019, iar decesele cauzate de cancer în rândul adulților cu vârste între 40 și 30 de ani au crescut cu 27%. Țările cu venituri mici și medii au fost semnificativ afectate, iar cele mai mari rate de decese la persoanele sub 50 de ani au fost în Europa de Est și Asia Centrală. De asemenea, în aceste țări cazurile noi de cancer au avut un impact mult mai mare asupra femeilor.

Pe baza tendințelor observate în ultimele trei decenii, se estimează că numărul global de noi cazuri de cancer cu debut precoce va crește cu încă 31%, respectiv 21%, până în 2030, cu cei din vârsta de 40 de ani.

Datele indică faptul că principalii factori de risc pentru cele mai comune tipuri de cancer printre cei sub 50 de ani includ diete bogate în carne roșie și sare, consum redus de fructe și lapte, precum și consumul de alcool și tutun. Inactivitatea, excesul de greutate și nivelurile ridicate de zahăr în sânge contribuie, de asemenea, la riscul de cancer.

Aceste descoperiri pot fi utile în dezvoltarea unor strategii de screening, urmărire și prioritizare a alocării fondurilor în patologia oncologică.

Citește și: